Dat goede voeding belangrijk is voor goede vitaliteit is algemeen bekend. Wat goede voeding is, is erg individueel bepaald. Het is voor ieder een eigen ontdekkingstocht wat voor hem/ haar de juiste voeding is.
Algemene voedingstips;
– Drink genoeg
Water, groene thee en kruidenthee.
Het is de kunst om te luisteren naar je behoefte. Op een warme dag zal dit meer zijn dan een koude dag.
– Eet gevarieerd
Eenzijdigheid is het grootste voedingsprobleem. Bescherm jezelf en je gezondheid door gevarieerd te eten. Dit doe je door bijvoorbeeld je 3 favoriete ontbijtjes iedere dag te variëren. Wat je vandaag eet, eet je morgen en overmorgen niet.
– Verlaag je eetfrequentie naar twee tot maximaal drie maaltijden per dag.
– Sla eens een maaltijd over (Intermittend vasten)
Intermittent fasting of afwisselend vasten is een methode waarbij met regelmaat vasten onderdeel is van het voedingspatroon en de leefstijl.
Er zijn meerdere vormen van intermittend vasten. Zo kun je een deel van de dag vasten, om de dag vasten, of periodiek vasten zoals 5 om 2 (5 dagen eten, 2 dagen vasten)
Het voordeel van intermittend vasten is dat de vertering rust krijgt en dat kan een voordeel zijn wanneer er veel klachten op dit gebied zijn.
De bloedsuiker wordt minder vaak verstoord. Zeker wanneer je last heb van bloedsuikerschommelingen en insulineresistent bent, kan dit voordelen bieden.
Het immuunsysteem wordt minder vaak geactiveerd en dit kan de ontstekingsactiviteit in het lichaam verlagen. Dit is te zien aan een verlaagde ontstekingsactiviteit en een beter cholesterol profiel (LDL vs. HDL). Ieder eetmoment moet het immuunsysteem paraat staan en zeker wanneer je deze voeding niet optimaal verteert en verdraagt.
Vasten kan groeihormoon verhogen.
Verdere tips voor een goede spijsvertering;
- Zorg voor een goede bewegelijkheid van de darmen
Een goede spijsvertering helpt ons om fit, energiek en gezond te blijven. Voor een regelmatige stoelgang is het van belang om de darmen in beweging te houden. Daarom zijn de mobilisaties van de darmen die ik geef als osteopaat vaak zinvol om te doen.
Verder voorzien vezels de darmen van de nodige voedingsstoffen en kunnen veel vocht opnemen, waardoor de darminhoud soepel en in het juiste tempo door de darmen kan glijden. Daardoor houden we onze ontlasting in veel gevallen zacht. - Neem de tijd om te eten
Wanneer je rustig eet creëer je eenvoudig een moment van rust en ontstressen is goed voor een normale aanmaak van maagzuur. Eet dus met aandacht voor het eten, doe verder even niks anders. Het kan helpen om voor het eten eerst een ademhalingsoefening te doen waarbij je door je neus inademt en langer uitademt. Op deze manier bereid je jouw lichaam/ zenuwstelsel voor op het verteren van voedsel. - Kauw goed
De spijsvertering begint al in de mond. Als we voeding te snel doorslikken, slaan we deze belangrijke stap over. Ons lichaam moet dan harder werken en soms lukt dat gewoon niet. - Eet natuurlijk. Laat alle geraffineerde (fabrieksproducten) staan en eet zoveel mogelijk onbewerkt en natuurlijk en indien mogelijk biologisch. Pas je eetpatroon aan op de seizoenen.
- Eet vezels en drink genoeg
Voedingsvezels zijn net sponsjes: ze zuigen zich vol met vocht en maken de darm voor ons schoon. Bovendien creëren ze volume in de voedselbrij, wat de darmwerking stimuleert. Groente en fruit, erwten en linzen zijn rijk aan vezels, net als noten, zaden en pitten.
Extra vocht – minstens 2 liter per dag – is wenselijk, want vezels zonder vocht droogt de voedselbrij juist uit. Vermijd in ieder geval bloem en andere witmeelproducten. Dit zijn échte vochtvangers die een rem op de spijsvertering zetten. - Eet veel groente en fruit (minimaal 500g per dag)
Bittere groenten zoals andijvie, boerenkool, snijbiet en rucola zijn goed voor een snelle spijsvertering. Ook knoflook, ui, prei, wortel, venkel en artisjokken helpen hierbij. Met citrusvruchten, zoals een grapefruit, versterk je het maagzuur.
Eet eerst het fruit en dan pas zwaarder verteerbaar voedsel. Zo voorkom je gistingsprocessen in je maag. - Eet of drink kruiden
Er zijn veel kruiden die de spijsvertering bevorderen. Zoals kaneel en kruidnagel, maar ook munt, kurkuma en gember geven net dat beetje extra. Drink niet tijdens het eten - Eet gefermenteerde producten zoals zuurkool en/of neem probiotica voor een goede darmflora
De darmflora houdt ons gezond. Deze bacteriën zijn verantwoordelijk voor een belangrijk deel van de verteringsprocessen. Onregelmatig eten, altijd hetzelfde eten, onjuiste voedingskeuzes en onvoldoende kauwen kunnen dit interne milieu verstoren. Gefermenteerde producten zoals zuurkool leveren de nodige goede bacteriën. Soms kunnen probiotica uitkomst bieden. - Eet dagelijks plus minus 30 gram noten, pitten en zaden
Zoals walnoten, hazelnoten, amandelen, zonnebloempitten en pompoenpitten - Eet twee keer per week vis/schaal en schelpdieren.
Kies voor de kleinere vette vissoorten zoals sardientjes, makreel etc. - Eet liever geen melkproducten en granen
Koemelkeiwit en lactose zijn bekende allergenen en kunnen (ongemerkt) de darmwerking verstoren. Ook graanproducten bevatten een allergeen: gluten. Wanneer je daar gevoelig voor bent, kan dit veel last geven.
Indien je toch graag melkproducten wilt gebruiken, kies dan voor gefermenteerde zoals yoghurt. De bacteriën hebben de voeding alvast voor u verteerd, waardoor het prettiger valt. Bovendien zijn deze bacteriën weer gunstig voor een goede flora.
Andere producten die vaak niet goed vallen zijn alcohol, chocolade, frisdrank, nachtschade groenten en bonen.
- Vetten en koolhydraten
Een gezond gewicht verkleint de gevoeligheid voor spijsverteringsproblemen. En dat begint bij het minderen van verzadigde vetten en koolhydraten die we binnenkrijgen met brood, frisdranken, zuivel en gemaksvoeding. Kip, kalkoen en af en toe mager rundvlees zijn goede opties. Goede onverzadigde vetten zitten vooral in vette vis. - Bewegen
Bij voorkeur maak je een wandeling voor het eten. Deze rustige beweging geeft precies het goede signaal aan jouw spijsvertering: tijd om energie te gaan maken! Beweging bevordert bovendien de werking van de darmen, wat belangrijk is voor de vertering en de stoelgang. Ga niet direct intensief sporten na het eten, want dan zet je jouw spijsvertering op non-actief. - Suppletie
Als aanvullende op bovenstaande maatregelen kunnen bepaalde supplementen eventuele tekorten in de voeding aanvullen. Basis blijft altijd een gezonde leefstijl en voeding.
Vind een grondige, nieuwe, gezonde manier van eten
Een manier die op lange termijn je doelen blijft ondersteunen en die goed bij je past.
Hiervoor kan een voedingscoach of vitaliteitscoach je helpen.
Bij ons in vitaliteitscentrum Doorn kan vitaliteits- en oersterkcoach Ellen Abbringh je daar bij helpen. www.ellenabbringh.nl
Leestips:
– Oersterk van Richard de Leth
– Het vastendieet van Michael Mosley en Mimi Spencer
Kijktip:
– Dokters van Morgen – 8 oktober 2019 – seizoen 4, afl. 1- Vasten
https://www.npostart.nl/dokters-van-morgen/08-10-2019/AT_2121127
Recente reacties